LETTERS

25 Věcí, které jsem se naučila za 11 let rodičovství

 
Je to neuvěřitelné, ale je to už 11 let, co jsem mámou. Přijde mi to jako chvíle a přitom je to taková doba. Bydleli jsme celkem  v 9-ti různých bytech/domech a během té doby jsem porodila pět dětí. Oslavili jsme 37 narozenin, sbalila jsem nás na celkem 8 dovolených a plenky jsem měnila  5,108 dní!
Než se mi narodila první dcera, měla jsem jasnou představu o jejím stravování, spánku i výchově. Velmi brzy mi došlo, že s dětmi se nedá plánovat téměř nic. S naprostou jistotou někoho bude v den pečlivě naplánovaného odjezdu, bolet břicho, ucho, nos nebo prst. A nebo všechno dohromady.
A všechny představy o tom, jak by to mělo být, jsou jen představy. Teď už vím, že jsem se jen snažila dělat všechno nejlépe, jak jsme mohla. A často jsem to dělala úplně špatně a dělám to i dnes.
Jsem jenom člověk a touha po tom být perfektní, mě přešla ve chvíli, kdy jsem pod autosedačkou své dcery našla kousek párku. Hodně starého párku.

A tady je 25 věcí, které jsem se za celých 11 let s dětmi naučila 🙂

1. První rok života každého dítěte je víceméně jen o kontrole jejich tělních tekutin. Konzistenci, četnosti a snaze, uklidit je za pomocí hromady vlhčených ubrousků.
 2. Dětem nevadí mít stejné jídlo několik dní po sobě. Některé to přímo vyžadují.(Bonus pro nás, mámy)

3. Někdy moment od „Ach, jak jsou rozkošné a já je miluji nade vše!“ k myšlence, prodat je na ebayi, trvá jen pár minut.

4. Lidé, kteří rádi pečou se svými dětmi jsou zvláštní a také hodni obdivu. Ano, opravdu jsou lidé, které baví uklízet mouku po celé kuchyni a z každého možného povrchu, ze kterého je to možné ve chvíli, kdy se děti dohadují, kdo bude míchat těsto. Pokud mezi ně nepatříte, nevadí. Určitě máte v okolí dobrou pekárnu.

5. Mít děti často znamená, uklízet po mejdanu, na který Vás nikdo nepozval.

6. Občas vzhledem k nikdy nekončící hromadě prádla nabudete dojmu, že s Vámi v bytě musí bydlet i lidi, které jste nikdy nepotkala.

7. Války mezi „dobrými a špatnými matkami“ existují jen proto, že to dovolíme. Všechny mámy na světě přitom vědí, že děláme co můžeme a nejsme horší nebo lepší.

 
8. Předtím, než nakrájíte dítěti chleba se ho radši zeptejte, na jaký tvar by rádo. Je velmi snadné zničit dítěti život jen tím, že místo kostiček, má chleba jen přepůlený.
 
9. Velmi brzy pochopíte, že snaha udržet pořádek v autě je naprosto nemožná. Takže častý úklid bude především zahrnovat smetení drobků z autosedačky na zem.
 
10. Děti jsou nemilosrdnými kritiky. Pamatujte, že pro ně je velké všechno. I Vaše zadní část.
 
 
11. Když už se před dětmi převlékáte mějte na paměti, že se nevyhnete četným komentářům o velikosti, barvě a ochlupení různých částí Vašeho těla. A otázek, kdy a jestli budou stejně vypadat i ty jejich.

12. Nezáleží na tom, jak roztomilé malé děti jsou. Pokaždé můžou mít obsah plenky nejen po celých zádech, ale i ve vlasech.

13.  Jako rodič zjistíte, že právě ty věci, které jste si nemysleli, že někdy řeknete, budete říkat pěkně nahlas. Jako: „Přestaň si hrát s tím sýrem a nedávej si ho do vlasů.“ nebo „Nešermuj s vidličkou nebo své sestře vypíchneš oko.“

14. Je super pečlivě vybírat zdravé jídlo pro děti, bez konzervantů, bio, eko, bez cukru a lepku. Ale také je naprosto v pohodě dát jim k večeři cereálie, když prostě nemáte čas na nic jiného. Mír, mámy.

 15. Není problém, který by nevyřešily dětské vlhčené ubrousky.
 

16. Smiřte se s tím, že během prvních pár školních let, bude paní učitelka něco jako světice. Všechno co řekne bude pravdivé a musí se dodržovat. A hlavně ji nezapomeňte koupit dáreček k začátku školního roku, ke Vánocům a na konci školního roku.

 

17. V životě každého rodiče přijde chvíle, kdy od na první pohled jednoduchého nápadu ráno : „Dneska uvařím velkou večeři“ k  podávání večeře uběhne snad sto let a stejný počet unavujících věcí, které povedou k tomu, že  v sedm večer řeknete: „Tady máš rohlík a sýr přikusuj.“

18. Když jste na své děti naštvaní, zkuste šeptat místo křičet. Upoutáte jejich pozornost lépe.

19. Pocit napětí a staženého žaludku při sahání pod dětskou autosedačku bude velmi častý.
 

20. Představa, že uděláte spoustu věcí, zatímco zbytek rodiny spí a Vy jste naštvané, že musíte zůstat vzhůru, je bohužel mylná. Většinou ty dvě hodiny navíc strávíte jen zíráním do počítače, protože kvůli únavě nic jiného nesvedete. Pro velký úspěch, tuto teorii testuji několikrát do týdne, jestli je to pravda. Ano, je.

21. Nejste blázen, pokud si myslíte, že by Vaše děti měly po sobě uklízet. Ne, opravdu nejste šílené monstrum, které chce svým dětem zkazit dětství. Odnést si spodní prádlo do pračky ještě nikomu den nepokazilo. Kromě batolete. A předškoláka. A školáka. 

22. Nikdy a to myslím vážně, nikdy nerušte dítě, které si samo hraje. Ani když Vám přijde neskutečně roztomilé. Ten moment okouzlení bude pryč okamžitě, jakmile ho vyrušíte.

23. V životě každého dítěte by měly být dvě oslavy. Pravidelné narozeninové a pak jedna, kdy si dovede samo zapnout pás v autě. Hurá!

24. Jakmile začnou děti chodit do školy, přinesou domů zhruba tolik výtvarných děl každý týden, že byste potřebovali celou jednu místnost na uschování. Takže každý obrázek nadšeně okomentujete a zatímco budou spát, vyhodíte ho nenápadně do smetí. Naštěstí jich nosí tolik, že si samy nepamatují, které chybí.

25. Nebuďte na sebe přísné, že nejste nejlepší máma na světě. Je mnohem více(a mnohem reálnějších) způsobů, jak být dobrá máma.

 

Monika♥
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About Author

Monika <3 máma pěti úžasných a tvrdohlavých bytostí, snílek i realista :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *