IN THE KITCHEN

Klasický, jablečný koláč jako od babičky

Když se řekne „babička“, co se Vám vybaví jako první?
Prošedivělé vlasy, stažené do úhledného copu, vždy se zástěrou stejně jako s milým slovem a něčím dobrým na zub?

Když si vzpomenu na svojí babičku, vidím ženu, která mě tolik naučila. O tom, co je důležité v životě, jak se mám chovat k ostatním a čeho si vážit.
V malém pokojíku na staré televizi, měla skleněnou, zelenou dózičku a v ní mentolky, které zavoněly ihned, jakmile jsem odklopila víčko.
Mentolky a vůně jablečného koláče.
Toho poctivého, s překládaným těstem, plným jablek a skořice. A taky rozinek. Voněl po celém domě a slehla se po něm zem tak rychle, že často nestačil ani vychladnout 🙂
To jsou moje vzpomínky na babičku, které jsem si uchovala ve svém srdci a které se mnou půjdou dál životem.

A protože je stále ještě sezóna jablíček, přináším Vám náš rodinný recept na jablečný koláč. Milujete koláče a které nejvíce? U mě s příchodem podzimu a zimy rozhodně vede jablečný a pak dýňový. Recept na něj ještě dolaďuji 🙂

Co budete potřebovat:

  • Těsto na koláč: Vždycky jsem chtěla upéct koláč z vlastního těsta a musím říct, že když ho dělala babička, přišlo mi to celé jednodušší 🙂 Ale recept mám a příště Vám ho prozradím, slibuju 🙂 V dnešním receptu ale můžete použít klidně kupované těsto. V regálech jsem našla přímo těsto na koláč, je lepší, než klasické, listové těsto. Budete potřebovat dvě těsta.
  • 7 hrnků nakrájených jablek na plátky(cca 840 g): Nejlépe se do receptu hodí trošku nakyslá jablka v kombinaci se sladšími, která dodají koláči svěžest. Já nejčastěji používám Granny smith a Jonagold, ale jakákoliv jablíčka jsou dobrá. Zkuste obměnit druhy a určitě najdete své oblíbence. Jablíčka nakrájím na asi centimetr tenké plátky. Zkoušela jsem je i nastrouhat, ale pak jsou hodně změklá a po upečení kašovitá. Tato varianta je ale výborná, pokud máte malé děti.
  • 1 lžíce citrónové šťávy: Pokud máte hodně sladká jablka, můžete přidat trochu čerstvé, citrónové šťávy a určitě vynechejte cukr níže. Citrónová šťáva jablíčkům zvýrazní jejich chuť.
  • 1/2 hrnku hnědého cukru: Do koláče nejlépe pasují trošku natrpklá jablíčka jako Granny smith nebo jiné druhy, aby ale nebyla příliš kyselá, je dobré přidat hnědý cukr. Vždy ale dejte na vlastní chuť. Cukr také způsobí, že jablíčka zkaramelizují a to je teprve dobrota. S vanilkou si rozumí ještě o trochu líp 🙂
  • 5 lžic špaldové mouky:  Moje máma vždy dávala na štrůdl strouhanku, zkusila jsem to také, ale musím říct, že mouka funguje mnohem lépe. smícháte jablečnou vrstvu s trochou mouky, jemně se zahustí a těsto nerozmáčí. Pokud ale máte sušší jablíčka, mouku vynechejte.
  • 1 lžíce skořice a 1/4 lžičky muškátového oříšku: Používám kombinaci skořice (hodně skořice) a trochu muškátového oříšku. Ale použít můžete cokoliv, co máte po ruce.
  • 1 lžíce másla: Máslo je v receptu taková, tajná ingredience. Vystačíte si i bez něj, ale moje babička vždycky dávala lžíci másla přímo na jablečnou směs, ještě před položením vrchní vrstvy těsta. Máslo dodá koláči nádhernou vůni.
  • 1 Vejce & 1 lžíce mléka: Smícháním jednoho vejce a trochu mléka vznikne směs, která koláči dodá nádhernou, zlatavou barvu. Mléko použijte dle preferencí, bezlaktózy, mandlové, ovesné nebo klasické 🙂
  • Moučkový cukr: U nás doma milujeme, když si koláč poprášíme trochou moučkového cukru. Pro obzvláštnění, můžete přimíchat trochu vanilky. Mňam! 

Jablíčková směs:

Doporučuji začít tím, že si připravíte směs z jablíček tak, aby měla možnost si odpočinout a všechny chutě do sebe vstřebat. Pustí také šťávu už teď a ne naopak během pečení do samotného těsta.
Na jablečnou směs jednoduše nakrájejte jablíčka na centimetr široké plátky a ve velké míse je smíchejte společně se lžící až dvěma citrónové šťávy.
V druhé misce smíchejte cukr, mouku a koření. Promíchejte s jablky a dejte stranou.

Příprava koláče:

Začněte tím, že si připravíte troubu. Péct byste měli na prostředním roštu, teplotu nastavte na 200 stupňů. Ale nebojte, po 20ti minutách, teplotu budete ztlumovat, takže se koláč nepřipeče.
Pokud používáte koupená těsta, vyjměte je z obalu a rozložte na plech. Jedno těsto dejte do koláčové formy, okraje přitlačte a přesahující těsto odřízněte nožem.
A teď už je čas koláč naplnit! V tuto chvíli už jablíčka pustila většinu šťávy, takže nejlepší je přenést jablečnou směs na koláč pomocí děrované naběračky. To zajistí, že většina šťávy zůstane v míse. Těsto tak bude křupavé a měkké, ale ne rozmáčené.

Na jablečnou směs dejte máslo (jednu lžíci rozdělte) a buď můžete nechat koláč jak je (pak je ale nutné propíchat vidličkou těsto pod jablky, aby mohla pára unikat) a nebo si trochu pohrát s jeho zdobením. Na něj použijte druhé těsto, které odpočívá na plechu.
Fantazii se meze nekladou, chtěli byste přímo recept zvlášť na koláčovou krustu? Napište mi do komentářů a já připravím jednoduchý návod s postupem 🙂

Jakmile je koláč připravený, potřete ho směsí mléka s vejcem a dejte péct při 200 stupních na 20 minut. Po té ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 35 až 40 minut,d okud není koláč krásně zlatavý. Vždy se řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.
Pokud se Vám zdá, že se koláč peče zeshora rychleji, jednoduše ho přikryjte alobalem. Jakmile je koláč upečený, nechte ho zcela vychladnout, i když to bude těžké kvůli té vůni 🙂

Otázky a tipy k receptu:

JAKÝ DRUH JABLEK JE NEJLEPŠÍ?

Já používám nejčastěji Granny Smith a Jonagold. Další druhy vhodné na přípravu koláče jsou například Pink Lady, Braeburny a nebo Golden Delicious. Můžete použít jakýkoliv Váš oblíbený druh jablek. Já nejraději mixuji sladší s trochu natrpklými.

KOLIK JABLEK JE POTŘEBA?

Množství závisí na velikost jablek, které použijete. Zjistila jsem, že jedno, středně velké jablíčko, vydá tak na jeden hrnek nakrájených plátků. Na tento recept budete potřebovat tak 7 hrnků pokrájených jablíček. Takže cca 7 středních a nebo 5 až 6 velkých.

MUSÍ BÝT KOLÁČ V LEDNICI?

Není nutné, aby koláč byl stále v lednici, ale samozřejmě to prodlouží jeho trvanlivost. Jakmile koláč zcela po upečení vychladne, je možné ho nechat při pokojové teplotě 2 až 3 dny. Déle Vám stejně nevydrží nesnězený 🙂
Můžete také část koláče dát do lednice a vyndat vždy jen množství k servírování. Po té doporučuji ohřát jednotlivé kousky nebo kus koláče v mikrovlnce na cca 30 vteřin.

MŮŽU KOLÁČ ZAMRAZIT?

Jakmile je koláč po upečení kompletně vychladlý, můžete ho zamrazit! Doporučuji ho zabalit do fólie a nebo sáčku s uzavíráním, který je možný dát do mrazáku. V něm Vám koláč vydrží 2 až 3 měsíce. Před podáváním ho nechte při pokojové teplotě.

TIPY K PEČENÍ:

  • Nejdříve si připravte náplň za jablek, tak tak zajistíte, že jablka pustí většinu šťávy ještě před pečením.
  • Jablka krájejte na centimetr široké plátky, pokud možno stejně velké, aby se v troubě upekla všechna rovnoměrně.
  • Při přendávání jablečné směsi na koláč použijte děrovanou naběračku. Díky tomu necháte většinu šťávy z jablek v míse a těsto nebude po upečení rozmáčené.

Tak to je recept na jablečný koláč tak, jak mě ho naučila moje babička. Doufám, že Vám bude chutnat a že mi napíšete, jak se Vám připravoval 🙂
Recept můžete také sdílet na instagramu a přidat #mamasrokolac
Pokud byste chtěli návod na vytvoření krusty na koláč, napište mi do komentářů a já to sepíši dohromady v dalším článku.
Mějte se krásně.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

About Author

Monika <3 máma pěti úžasných a tvrdohlavých bytostí, snílek i realista :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *