Zdravím Vás všechny, milovníky sladkého 🙂
S blížícími se Vánoci častěji sahám po něčem sladkém, máte to taky tak? To zase bude leden ve znamení cvičení, motivací a chroupání mrkve 😀
Ale nepředbíhejme, leden je ještě daleko, za to Vánoce jsou už skoro za rohem!
K Vánocům patří samozřejmě i něco dobrého a pokud chcete zkusit i něco jiného, než klasické cukroví, tyhle vanilkové sušenky jsou to pravé.
Jsou krásně měkké a vláčné a vydrží Vám při pokojové teplotě až deset dní.
Ale garantuju Vám, že je stejně sníte dřív. Buď Vy a nebo manžel, který se v noci tajně vkrádá do kuchyně 😀
Suroviny na cca 36 kousků:
- 1 hrnek změklého másla (cca 227 g)
- 1 hrnek hnědého cukru nebo jiného cukru (200 g)
- 1/2 hrnku klasického cukru (100 g)
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu (10 g-prodává například DM)
- 3/4 lžičky soli (4 g)
- 1/4 lžičky prášku do pečiva (1 g)
- 4 hrnky mouky, já používám špaldovou( 490-560 g)
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180° a plech vyložte pečícím papírem.
- Smíchejte máslo s oběma druhy cukru do jemné konzistence (ideálně v robotu a nebo vidličkou).
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
- Přisypte sůl, prášek do pečiva a opět promíchejte.
- Zbývá mouka. Postupně přisypávejte mouku a promíchávejte tak, aby se Vám nevytvořily žádné hrudky. Díky postupnému přidávání si navíc ohlídáte perfektně konzistenci těsta, které by se nemělo lepit k míse.
*Pokud chcete péct sušenky až druhý den, přidejte jen 3 a půl hrnku mouky a nechte odpočívat v lednici. Před pečením těsto vyndejte a nechte při pokojové teplotě cca půl hodiny a pak do směsi domíchejte zbylou půlku hrnku mouky. - Rozválejte 1 cm silné těsto a pečte po dobu 10-12 minut při teplotě
180 °.
Sušenky jsou křehké a voní po vanilce. Můžete je polít čokoládou a ozdobit třeba oříšky nebo kokosem, to už nechám na Vás.
Pokud se Vám recept líbí a nebo sušenky budete péct, označte mě u příspěvku, ať si můžu Vaše výtvory prohlédnout. Už teď se na ně těším!
Tak příjemné pečení a dobrou chuť!
S láskou,
Monika